
Kváskový chlieb na lepšie trávenie

Kváskový chlieb je chlieb vyrobený fermentáciou cesta. Fermentácia je definovaná ako "chemický rozklad látky baktériami, kvasinkami alebo inými mikroorganizmami, zvyčajne zahŕňajúci kvasenie".
Kváskové cesto sa vyrába skôr z kvaseného kvásku ako z kvasníc. Má tiež nižší obsah lepku, nižší obsah antinutrientov a nižšie pH ako bežný chlieb. Kváskové cesto je tiež často popisované ako cesto, ktoré má výraznejšiu chuť a komplexnosť a lepšiu štruktúru ako kvasnicové chleby.
Predpokladá sa, že niektoré z najstarších kváskových chlebov sa datujú najmenej do roku 3700 pred Kristom v oblasti úrodného polmesiaca, hoci historici si nie sú úplne istí, kedy ľudia prvýkrát začali kvasiť obilie. Používanie pekárskeho droždia ako kypriaceho prostriedku sa používa menej ako 150 rokov.
Kvasený chlieb čistí steny čriev, zabraňuje premnoženiu zdraviu škodlivých kvasiniek a pliesni a tak zlepšuje ich schopnosť prijímať živiny a vylučovať škodliviny. Zlepšuje trávenie, odstraňuje problémy s nafukovaním. Chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Vysoký obsah vlhkej vlákniny zaručuje dostatočnú vlhkosť trávenej hmoty v hrubom čreve a tak odstraňuje rýchle a prirodzene zápchu.
Vláknina viaže škodlivé látky a odvádza ich z tela. Taktiež uľahčuje trávenie malého množstva ražného lepku sekalinu, ktorý v chlebe zostal po vykysnutí. Sekalin je omnoho menej škodlivý, ako pšeničný lepok gliadin. Raž na rozdiel od pšenice neprispieva k tvorbe tukov a hlienu a obmedzuje sklon k prejedaniu. Prirodzene sa chudne. Kvasený chlieb má všetkých päť základných chutí. Spoločne zo zeleninou tvorí dobrý základ jedálneho lístka jeho priaznivé účinky pocítite už po niekoľkých dňoch. Pôsobí proti nadváhe, zápche, zahlienení, zápalom, akné, mykózam, alergiam, čistí krv, je vhodný pre diabetikov a deti, zvyšuje odolnosť a vitalitu.
Potrebné je ale, nevyhnutne obmedziť spotrebu ostatných výrobkov z obilia a mlieka, kde sú škodlivé lepivé bielkoviny pšeničný lepok gliadin a mliečna bielkovina kasein. Spoločne s tvrdou vodou sú to najhoršie zložky našej stravy. Upchávajú a zanášajú po celé roky telo a sú jednou z hlavných príčin vzniku civilizačných ochorení.
Kváskový chlieb je ľahšie stráviteľný
Existuje dôvod domnievať sa, že medzi ľuďmi s citlivosťou na lepok (ale nie celiakiou) môže byť kváskový chlieb stráviteľnejší ako komerčné chleby vyrobené zo spracovanej pšeničnej múky. Proces fermentácie zvyšuje kyslé podmienky v kysnutom cesta a pomáha produkovať enzýmy, ktoré čiastočne rozkladajú bielkoviny vrátane lepku. To vedie k celkovému nižšiemu obsahu lepku a zníženým hladinám fytátov/kyseliny fytovej a iných "antinutrientov", ktoré môžu narúšať vstrebávanie a trávenie živín.
Kváskový chlieb má nižší glykemický index
Štúdie zistili, že celozrnné kváskové chleby majú o niečo nižšie skóre glykemického indexu v porovnaní s inými druhmi chleba, najmä s vysoko spracovanými chlebmi vyrobenými z bielej múky. Celozrnné kysnuté cestá, ktoré sú vyrobené z celozrnnej múky, raže a iných zŕn, sa odporúčajú pre tých, ktorí dodržiavajú stredomorskú stravu, pretože obsahujú vlákninu.
Je kváskový chlieb dobrý na chudnutie? Samozrejme, závisí to od toho, koľko toho zjete, ale kváskový chlieb vás zasýti ak sa konzumuje v rámci vyváženej stravy. Niektoré štúdie zistili, že kysnuté cesto má tendenciu viesť k vyššej sýtosti v porovnaní s inými chlebmi, možno kvôli jeho stráviteľnosti a absorpcii bielkovín a sacharidov.
Kváskový chlieb je dobrým zdrojom vlákniny, živín a bielkovín
Celozrnný kvások sa považuje za potravinu s vysokým obsahom vlákniny a tiež za dobrý zdroj základných živín, ako je selén, folát, tiamín, mangán, niacín a železo. Aj keď môže byť ťažké absorbovať niektoré z týchto živín zo zŕn, ktoré neboli namočené, naklíčené alebo fermentované, štúdie naznačujú, že sa zvyčajne ľahšie absorbujú z kysnutého cesta kvôli spôsobu, akým sa pripravuje, rovnako ako aminokyseliny v kvásku, ktoré tvoria bielkoviny.
Príjem väčšieho množstva týchto základných živín zo stravy je dôležitý pre podporu funkcií, ako je tvorba červených krviniek, energetický metabolizmus, aktivácia imunitného systému a ďalšie.
Zdroj: zdravopedia.sk , kvaskovechleby.sk
Foto: pexels.com

